Radio & pod

Filosofisk podcast

Filosofisk podcast

Filosofisk tidskrift lanserar härmed Filosofisk podcast, en filosofipodd kopplad till tidskriften som leds av Stina Björkholm, Olle Risberg och Nils Sylvan.

Erik Angner

Att göra gott bättre

Vi skänker mycket pengar till välgörenhet, men hur genomtänkta är vi egentligen? Effektiv altruism är en rörelse som vill att vi skänker till välgörenhet på ett effektivt sätt. Erik Angner reder ut i Kapital pod.

William Bülow

Bakom bokhyllan: Vem granskar granskarna?

Hur kan vi lita på att forskningen vi läser är sann och av god kvalitet? William Bülow, postdoktor i filosofi, och Claudia Bernhard-Oettel, docent i psykologi och chefredaktör för tidskriften Scandinavian Journal of Work and Organizational Psychology deltar.

PhD career stories

Hur kunde du som filosof arbeta i näringslivet?

Åsa Burman berättar i podden "PhD career stories" om hur hon som filosof kom att arbeta i näringslivet och vilka kunskaper och erfarenheter från filosofin hon använde sig av där. Och vilka erfarenheter från näringslivet som hon idag har nytta av i akademin.

Helen Frowe

The Ethics of Self-Defence

How far can we go in self defence? And are some civilians legitimate targets in war? These are some of the questions Helen Frowe discusses in this podcast from Philosophy 24/7

Om filosofers liv och tankar

Om filosofers liv och tankar

Filosofiska institutionen vid Lunds universitet har skapat podcasten "Filosofers liv och tankar" Filosofers liv och tankar är en podcast som uppmärksammar och diskuterar svenska filosofers forskning och filosofiska utveckling. Podcastens titel är en blinkning till Diogenes Laertios klassiska verk "Om kända filosofers liv och tankar", via vilket vi idag har tillgång till en filosofisk tankeskatt som annars gått förlorad. Här kan du kan lyssna på avsnitt där våra forskare deltar i podden.

Sara Professor Magentas

Sara Packalén deltar i samtal om hjärnan och medvetandet

I ett avsnitt om hjärnan gästar filosofen Sara Packalén podden Professor Magenta tillsammans med hjärnforskare för att bland annat diskutera relationen mellan hjärnan och medvetandet och huruvida medvetandet går att reducera till enbart fysiska processer.

Sanningen podcast

Torbjörn Tännsjö och Mårten Schultz om brott och straff

"Sanningen" är en ny poddsändning där Henrik Ahlenius och Lena Andersson bjuder in gäster och samtalar om filosofi- och samhällsfrågor. I första avsnittet är Torbjörn Tännsjö och Mårten Schultz inbjudna för att tala om brott och straff.