Mats Andersson, månadens filosofialumni

Filosofi i landets ledning

Mats Andersson gick med i SSU redan som tolvåring hemma i Hisings-Kärra i Göteborgs utkanter och på gymnasiet blev han intresserad av samhällsfilosofi. Idag arbetar han tillsammans med statsministern i ledningen av landet.

Åsa Wikforss (foto: Johanna Berglund)

Åsa Wikforss i Morgonpasset i P3

Filosofen Åsa Wikforss pratar om faktaresistens tillsammans med Martina, Kristina och Victor. Vad är det för något, varför blir vi faktaresistenta och vad ska vi göra för att ta oss ur det?

Lena Forssén

Att komma till sin rätt i filosofin

Lena Forssén, förläggare och affärsutvecklare på förlaget Natur och Kultur Akademisk, berättar om sina filosofistudier

Torpman Miljöetik

Ny aktuell bok om etikens lösningar av dagens miljöproblem

Olle Torpmans nya bok "Miljöetik: Från problem till lösning" ska fylla ett tomrum i klimatdebatten. Boken fokuserar på de moraliska frågorna kring miljöproblemen.

Åsa Wikforss (foto: Johanna Berglund)

Så kan du motverka kunskapsresistens

Läs Åsa Wikforss krönika från Universitetsnytt (nr 2 2017) om kunskapsresistens och om vad vi som jobbar på universitetet kan göra åt det.

Bli klar i tid

Intervju med Åsa Burman

Universitetsnytt har intervjuat Åsa Burman om hennes nya handbok för doktorander: "Bli klar i tid"

Sara Packalén

Podcast: Argumentationsanalys

Vad är argumentationsanalys? Vad är ett bra argument? Hur byggs en hållbar argumentation? Sara Packalén diskuterar ämnet i podden Aning.

Åsa Burman

Handbok för doktorander

Åsa Burman har skrivit boken "Bli klar i tid och må bra på vägen: Handbok för doktorander" (Natur & Kultur, 2016)

Åsa Wikforss UR

UR om Faktaresistens och "alternativa fakta"

Professor Åsa Wikforss deltog de 15 februaru i ett panelsamtal med Emma Frans och Arne Jarrick om fakta, kunskap och sanning. Samtalet är nu tillgängligt online.

Professor Åsa Wikforss

Har vi blivit mer faktaresistenta?

Åsa Wikforss skiljer mellan olika former av faktaresistens i ett öppet seminarium arrangerat av VR och IFFS den 23 februari.

Helen Frowe

Helen Frowe in Philosophy 24/7 podcast

How far can we go in self defence? And are some civilians legitimate targets in war? These are some of the questions Helen discusses this in the latest podcast from Philosophy 24/7

Forskardagarna 2016 bra medmänniska

Vad innebär det att vara en bra medmänniska

Inspelat samtal från Forskardagarna 2016 mellan Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet och Petter Asp, professorn i straffrätt vid Stockholms universitet.

Forskardagarna 2016 Philosophy of mathematics Stefan Buijsman

To understand mathematics

Inspelat föredrag från Forskardagarna 2016 om "The mathematics of non-experts", av nydisputerade Stefan Buijsman.

konferens sociologer

Etiska dilemman i socialtjänsten

I oktober samlades drygt 200 socionomer från socialtjänsten. Två av våra forskare var med och föreläste om etiska dilemman.

Tännsjö Ruin Filosofiska Rummet

Samtal om kontinental och analytisk filosofi

Torbjörn Tännsjö (Stockholm) och Hans Ruin (Södertörn) diskuterar filosofi och metod i Sveriges radios Filosofiska rummet. Här kan du höra programmet.

Web1

Matematikfilosofi på forskardagarna

Den 12 oktober håller Stefan Buijsman en populärvetenskaplig föreläsning om sin forskning inom matematikfilosofi.

TEDx

Stefan Buijsman i TEDx-samtal

Den 14 september deltar Stefan Buijsman från filosofiska institutionen i en diskussion om framtidens utbildning, arrangerat av TEDx, Göteborg.

Olle Torpman (källa: privat)

Olle Torpmans avhandling uppmärksammas

Tidningen ETC skriver en helsida om Olle Torpmans nyligen framlagda avhandling "Libertarianism and Climate Change".

Professor Åsa Wikforss

Kunskapssynen i den svenska skolan

Åsa Wikforss i samtal om kunskapssynen i skolan med bland annat Skolverkets generaldirektör Anna Ekström.