Forskning

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Filosofiska institutionen
  4. Forskning

Forskningsnyheter

  • 8.75 miljoner i Wallenberg Academy Fellowship 2017-12-05 Helen Frowe har belönats med en femårig förlängning av sitt Wallenberg Academy Fellowship från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.
  • 7 miljoner till projekt om epistemisk normativitet 2017-11-16 Riksbankens Jubileumsfond har tilldelat 7 050 000 kronor till projektet 'Grunderna för epistemisk normativitet'. Anandi Hattiangadi och Sara Packalén på filosofiska institutionen kommer arbeta tillsammans i projektet med Corine Besson vid University of Sussex.
  • 41 miljoner till unikt forskningsprojekt om klimatetik 2017-10-25 Vad bör vi göra åt klimatförändringarna? Den frågan står i centrum för forskningsprojektet ”Klimatetik och framtida generationer” som tack vare ett programanslag från Riksbankens Jubileumsfond kommer att förena en rad världsledande forskare inom filosofi, statsvetenskap och ekonomi.
  • Filosofi på SU rankas återigen bland de 100 främsta i världen 2017-04-25 I den senaste 'QS World University Rankings' rankas Stockholms universitets filosofiforskning som främst i Sverige, och bland de 100 främsta i världen.

Forskning i filosofi

Vid filosofiska institutionen bedrivs forskning med både bredd och djup. Inom filosofi studeras grundläggande frågor om verkligheten, om kunskap, medvetande, språk och logik, liksom om rättvisa, värden och moraliskt handlande. Några frågeställningar har levt i tusentals år, andra har uppkommit på senare tid.

Ledande forskningsområde

Forskningsmiljön i filosofi är nationellt ledande och på flera områden internationellt framstående. Det gäller forskning i både teoretisk och praktisk filosofi. Sedan 2007 är filosofi rankat som ett av Stockholms universitets ledande forskningsområden.

Kontakt

Prefekt
Professor Björn Eriksson

Studierektor på forskarnivå, praktisk filosofi
Professor Krister Bykvist

Studierektor på forskarnivå, teoretisk filosofi
Professor Peter Pagin

Sök bland våra publikationer